Select Page

Oct 20, 2021 | LJUBAV | 0 comments

Ljubav jača od vjere

LJUBAV | 0 comments

Hristina Janković

In

Mnogo je priča I pjesama iz Stare Varoši,odnosno stare Podgorice,koje slikaju život njenih žitelja.Često smo slušali,posebno u večernjim satima,mnogo toga što zaslužuje da se zabilježi.

Jedan događaj koji se zbio u Podgorici početkom dvadesetog vijeka,u tek oslobođenom gradu,u kome je bilo dosta muslimanskih porodica ,želim da otrgnem od zaborava.

Riječ je o ljubavi lijepe bule Feride Osmanagić i Ilije Raičkovića,oficira Crnogorske vojske. I pored kanonske zabrane njihovih vjera,između njih se razvila potajna ljubavi.Ilija je bacio oko na nju i ona je uzvratila simpatije.Ferida je to krila od strogog oca,vojvode Bećir-bega Osmangića ,uglednog I uvažavanog čovjeka ,kako u Podgorici,tako i u Crnoj Gori,a posebno na dvoru.

Ilija stvara plan kako da ugrabi Feridu.ali bez prisile.Iskoristio  je njen odlazak jedno predveče(kada su obično muslimanske žene izlazile)da bi sa bunara  donijele vodu.Prišao joj je i uzeo pod ruku,I zajedno sa svojim drugovima,bolje reći rođacima,odveo je u svoje selo Gradac u Lješanskoj nahiji.

U njen pristanak odmah je sklopljen brak a njeno ime je promijenjeno u Milica.

Novoj porodici predala se čitavim svojim bićem.Od nje se moglo mnogo toga naučiti.Privržena je bila suprugu I djeci.Kažu da je to bio srećan brak sa divnim porodicom.Na pristanak se Ferida odlučila jer je bez svoje volje,po želji oca,bila zaručena u Skadru,za čovjeka kojega nije voljela!

Sva nastojanja Bećie –bega Osmanagića da taj brak spriječi nijesu naišla na odobravanje čak ni kod  kralja Nikole,kom se beg želio.

U Podgorici I u kasnijim periodima bilo je dosta mješovitih i uspjelih brakova.

Vezani tekstovi

Vezani tekstovi

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Follow Us

Prijavite se

Prijavite se i primajte redovna obavještenja sa moje stranice

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean scelerisque suscipit condimentum. Vestibulum in scelerisque eros. Fusce sed massa vel sem commodo.