Select Page

Feb 8, 2022 | ZANIMLJIVOSTI | 0 comments

Priče iz stare Podgorice

ZANIMLJIVOSTI | 0 comments

Hristina Janković

Đoko Dolar

U Pravoj kiš –mahali živio je Đoko Filjov Perišić sa brojnom porodicom.Imao je pet kuća koje je stekao radomu u rudnicima Amerike i Francuske ,gdje je boravio oko dvadeset godina.Četiri kuće su bile u Staroj Varoši u Pravoj kiš-mahali a jedna u Novoj.Imao je I posjed u selu Donjoj Gorici,odakle mu je bila i supruga Jana rođena Mugoša.

U njegovom odsustvu o porodici je brinula supruga Jana,nije izostala ni briga njenog roda,pa su djeca često boravila u ujčevini.

Prilokom svakog povratka iz dalekog svijeta ličio na pravog aristokratu.Bio je elegantno odjeven,sa leptir mašnom,šeširom,štapom i mantilom.Činilo se da mu ni najimućniji u Podgorici nijesu bili ravni.Njegov dolazak sugrađani su međusobno komentarisali riječima:”Stigao je Đoko Amerikanac.”!Međutim u Podgorici se pamtio  i njegov nadimak “Dolar”,kojeg je dobio kada je jednom prilikom angažovao dva automobile da ga prevezu.U  jednom se vozio on  a u drugi je smjestio šešir,štap i mantil!Sve je to platio dolarima.   

Govorilo se da je bio široke ruke u poklonima rođacima,prijateljma i kumovima.Imao je veliki broj kumstava.  

Davne 1931.godine ,oktobra mjeseca,kako se sjeća njegov sin Branko ,sa porodicom odlazi u Kotor ne bi li dobio pasoš za Francusku,odnosno Pariz.Pošto u tome nije uspio odlazi u Beograd,gdje je ostao sa porodicom da živi sve do smrti.Umro je u dubokoj starosti 1963. Godine.Imao je brojni porod.Neki njegovi unuci su pošli stopama svoga djeda  Đoka Dolara.Na kraju treba reći da je svoje kuće u Pravoj kiš –mahali prodao,dok je kuću u Novoj Varoši poklonio nekom Čelebiću ,kako kaže njegov sinm Branko.

(Odlomak iz knjige Stara Podgorica –Milana Miša Brajovića  ) 

Vezani tekstovi

Vezani tekstovi

Koliko smo usamljeni

Koliko smo usamljeni

Omaž poznanstvima preko društvenih mreža Novo doba ili savremena tehnologija sigurno je donijela mnoge olakšicau komunikaciji , no da li su  nam razne društvene platforme oslonac za premošćavanje osjećaja usamljenosti ili su samo pogrešna vrata na koja...

-Najstarija i najljepša sačuvana staklena čaša sa područja Evrope – diaret, iz IV vijeka prije nove ere, pronađena je kodPljevalja. Visoka je 14.2 cm, a široka 12.9 cm. Vezani tekstoviVezani tekstoviFollow UsfacebooktwitterlinkedinPrijavite sePrijavite se i primajte...

Follow Us

Prijavite se

Prijavite se i primajte redovna obavještenja sa moje stranice

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean scelerisque suscipit condimentum. Vestibulum in scelerisque eros. Fusce sed massa vel sem commodo.